5 saker du MÅSTE veta när börsen faller

Annonser

Dessa 5 saker MÅSTE du veta när börsen faller om du skall bli en framgångsrik placerare och investerare. Men vad är dessa 5 saker som du måste göra? I denna artikeln kommer jag att dela med mig av dessa saker för att göra dina beslut enklare.

Din kunskap + Strategi = dina resultat.

Med kunskap och en ok strategi så kommer du förmodligen få helt ok resultat. Så enkelt är det. Men, om du hade kunskap + en bättre strategi så har du förmodligen fått ännu bättre resultat, eller hur?

Att få bra avkastning över tid är förmodligen allas mål. Någonstans så tror jag att i tider när det svänger kraftigt så behöver man ha en strategi för att komma ur situationer på bästa sätt. Ur ett psychologist sätt samt ett ur ett avkastnings perspektiv.

Mitt mål med detta inlägg är ge dig som läser en anledning till att komma tillbaka till denna blog och artikel som en påminnelse att det finns en lösning för varje situation.

Annonser
Psykologi när börsen faller

I ett tidigare inlägg skrev jag att börsen handlar om psykologi och att det är de utan en tydlig strategi som förlorar sin avkastning över tid. Medans de som har en strategi ofta blir belönade av dem utan en strategi. Jag skulle hävda att de som får mest avkastning över tid förmodligen får avkastningen av dem som inte har någon strategi.

5 saker du MÅSTE veta när börsen faller
Annonser
Dina 5 saker du MÅSTE veta är

1. Du måste veta hur ekonomin i världen fungerar.

Som rubriken lyder, du måste veta hur ekonomin i världen fungerar. Enkelt förklarat så kan vi förklara så här. Världsekonomin är det stora kugghjulet i mitten som snurrar. Länder och företag är mindre kugghjul som snurrar i samma takt som det stora hjulet.

Om det stora hjulet snurrar på så kommer de andra kugghjulen att snurra på de också. Men när någonting i världen händer som påverkar det stora kugghjulet så kommer det att också påverka de småkugghjulen. Denna videon förklarar det på ett väldigt bra sätt.

2.Börsen är full av åsikter och värderingar.

Börsen är full av åsikter och värderingar. Allt handlar om psykologi mellan köpare och säljare. Om andelen köpare är större än andelen säljare som värderar ett bolag till en högre prislapp, så kommer aktien sannolikt att stiga tills en större andel av pessimister (säljare) värderar bolaget annorlunda. Resultatet av detta är att om det är en balans mellan dessa parter så kommer aktien att stå still. Om inget bud läggs över eller under sist betalda prislappen så kommer den inte att röra sig.

Men blir det ett stort tryck pga av en nyhet så kommer två läger, dvs köpare och säljare att mötas där värderingen av bolaget anses vara. Med andra ord att veta vart bolaget står och är i förhållande till sin värdering är det långsiktiga caset. Men under tiden aktien vandrar mellan köpare och säljare så kommer den svänga upp och ned i förhållande till de två parternas åsikter.

Market Cycle

3. Regler + regler + strategi = framgång.

Att ha regler är klokt. Utan regler så kommer du att sannolikt få resultat som du kanske inte vill ha långsiktigt. Att veta när man skall köpa, sälja eller att bara sitta på händerna är jätte viktigt. Om du säljer eller köper pga känslor så tänker du inte rationellt. Vad är då resultatet av detta?

Antagligen så kommer du att ta ett beslut baserat på en tillfällig känsla utan att gjort din analys. Men om du har regler för olika situationer, så kommer du med en större sannolikhet att följa din strategi och med en plan når du din framgång.

5 saker du måste veta när börsen faller

4. Att börsen går upp och ned är normalt.

Inget går heller upp till skyarna och inget kommer att falla ned till h#####t. Men en sak du måste veta när börsen faller är om du skall behålla alla dina bolag och eller fonder.

När det är högkonjunktur och en stark tillväxt så är det inte jätte svårt att tjäna pengar. Men när det är en lågkonjunktur och det inte är lika mycket pengar i omlopp så kommer endast de bolag som har en god intjäningsförmåga och bolag som har ett starkt kassaflöde att tjäna pengar. Konkurrensen över pengar och köpte tjänster kommer gynna de starka.

Som ett resultat av detta så behöver du veta vilka bolag som faller av fel anledning. Detta är en sak du måste veta när börsen faller. Det klassiska talesättet att man inte skall fånga en fallande kniv. Det är skillnad på bolag och bolag. Men det är även skillnad när du skall köpa mer aktier/fondandelar eller när du kanske skall ”dra av plåstret”

Detta gör du bäst av att göra en fundamental analys av bolaget. Jag gjorde en video om hur jag använder TradingView till detta.

5. Bull or Bear market

Den femte och sista saken du måste veta när börsen faller är vilken typ av marknad det är. Denna funkten har mycket att göra med den 4:e men det är viktigt att veta om vi faktiskt är i en bull or bear marknad.

Korrektioner på börsen sker varje år. Men om korrektionen övergår till mer än 20 % så är vi i en så kallad bear marknad.

Bull or bear market

IG markets definierar en bear market så här:

Om en marknad under en tid fortsatt gå nedåt och det inte finns mycket vilja bland traders att göra något åt det, brukar man säga att det är en bear market, björnmarknad, eller att marknaden är i baisse.

Detta beror på att investerare med en pessimistisk syn på marknaden brukar kallas för bears, eller björnar. Bear markets är marknader där pessimismen råder och prisnedgångarna fortsätter eftersom nedgångarna endast skapar ytterligare pessimism. Skulle det vara det motsatta och optimism driver marknaden allt högre, handlar det istället om en bull market, eller tjurmarknad. Detta kallas också att marknaden är i hausse.

Analytiker och investerare brukar debattera om hur långvarig och dramatisk en marknadsnedgång måste vara för att man ska kunna prata om en bear market.

Bear markets är nämligen inte de enda omständigheterna där marknadskurserna kan falla. Korrigeringar är kortvariga fall som varar i mindre än två månader, medan krascher är plötsliga marknadsfall som kan ha förödande resultat. 

Bonus för att lyckas när börsen faller

Slutligen vill jag dela med mig av en bonus som du måste veta när börsen faller. I denna videon säger charlie Munger, Warren buffets par häst en sak som är värt att nämna.

5 saker du måste veta när börsen faller.

Fundera på det Charlie säger i videon. Ha en strategi med tydliga regler och fokusera på de resultaten du vill ha.

Jag hoppas att du kan ta med dig något av dessa 5 saker du måste veta när börsen faller för att ta bättre beslut i framtiden.

Följ mig på Youtube

Följ mig på TradingView

Annonser

En kommentar till “5 saker du MÅSTE veta när börsen faller”

Lämna ett svar Avbryt svar

Exit mobile version
%%footer%%